Interview: hoe digitale geletterdheid bijdraagt aan het verbeteren van schoolprestaties

De snelle technologische ontwikkelingen zouden een grote bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van schoolprestaties. Dit valt of staat echter met de juiste aanpak en de juiste voorbereiding. Wij spraken met Olivier van Dinteren, Field Application Engineer van BenQ, over zijn rol in het voorbereiden van scholen op de klas van morgen en zijn visie op het verbeteren van schoolprestaties.

Lees meer over:
Samenwerking fabrikant en installateur
   
Lees meer over:
Samenwerking fabrikant en installateur
 
 
 
 
 

Van lerarenondersteuner tot Field Application Engineer
Olivier werkt bij BenQ in de rol van Field Application Engineer waar hij zich met name richt op pre-sales.

“Ik ben veel bij scholen te vinden in het basis- en voortgezet onderwijs waar ik demo’s van onze producten geef, jaarlijkse trainingen verzorg en back to school workshops voorzie.

Het geeft me veel energie om weer op scholen aanwezig te zijn, aangezien ik drie jaar in het onderwijs gewerkt heb. Allereerst bij de BSO, waarna ik lerarenondersteuner ben geworden en in die rol al snel ook als ICT-coördinator aan de slag. Vanuit deze extra uitdaging ben ik veel aan de slag gegaan met mediawijsheid en ook de coördinatie gedaan toen in 2018 de AVG van kracht werd.”

Vergeet de leraar niet
Vanuit zijn verschillende schoolbezoeken ziet Olivier verschillende trends, maar ook knelpunten in het onderwijs.

“Een trend die ik zie is dat scholen een nieuwe touchscreen kopen en vervolgens de docent een beetje laten zwemmen. Op die manier wordt niet het optimale uit de aankoop gehaald en dat is ontzettend zonde. Het is daarom van belang om goed te brainstormen over de benodigdheden van het touchscreen en betrek hier ook absoluut de leerkracht in. Zij zijn immers de mensen die het scherm dagelijks gaan gebruiken dus draagvlak vanuit hen is wenselijk.”

 

 

 

 

Er zijn volgens Olivier een aantal belangrijke vragen om over na te denken voor de aanschaf van een nieuw touchscreen.

 

1. Wat zijn de ICT basisvaardigheden van de leraar?

Begrijpt de leraar de mogelijkheden die het scherm biedt en staat deze open om er meer over te leren? Moderne touchscreens hebben veel mogelijkheden die heel handig ingezet kunnen worden, maar de docent moet deze dan wel kunnen gebruiken.

 

2. Hoe benut de leraar het scherm en worden lessen interactief gemaakt?

Hoe wordt ICT gebruikt als een verlengstuk van de lessen en worden de studenten hier actief in betrokken?

 

3. Moet het scherm een OPS pc hebben of gebruikt de docent liever een laptop?

Hoe vaak werkt de docent individueel van de klas en hoeveel flexibiliteit is gewenst?

 

4. Werkt de school klasdoorbrekend of veel met duo leerkrachten?

Het nadeel veel een lokaal waar regelmatig van docent gewisseld wordt is dat elke nieuwe docent moet inloggen op het touchscreen en de eigen instellingen en documenten moet opzoeken. Een oplossing om dit zo soepel en snel mogelijk te doen verlopen zou in dit geval een must moeten zijn.

 

5. Werkt de school met een clouddienst en werkt dit samen met het touchscreen?

Veel scholen werken al met een clouddienst als Google Drive of OneDrive, is dit voor jullie het geval kijk dan zeker naar een touchscreen welke een makkelijke implementatie hiervoor heeft.

 

6. Biedt de aanbieder trainingen of workshops?

Zoals eerder aangehaald is het van belang om de leraar goed te begeleiden in het gebruik van het nieuwe bord. Zoek altijd naar een aanbieder die trainingen en back to school workshops aanbiedt, om zo alles uit het touchscreen te halen.

 

Het belang van digitale geletterdheid

Een andere belangrijke trend die Olivier ziet heeft te maken met digitale geletterdheid. Hieronder vallen de volgende vaardigheden.

 

  • ICT-vaardigheden (voor zowel leerling als leerkracht)

  •  Informatievaardigheden (hoe zoek je iets op en beoordeel je de bron)

  •  Mediawijsheid (hoe ga je om met social media)

  •  Computational thinking (probleemoplossend denken, gerelateerd aan programmeren)

 

Volgens Olivier heeft het onderwijs de afgelopen jaren in een experimentele fase gezeten op het gebied van digitale geletterdheid. Om het te laten slagen moeten de randvoorwaarden echt goed zijn.

“Om de school digitaal mee te laten doen moet alles wel kloppen: het WiFi netwerk moet goed ingericht zijn, hardware en software moeten op elkaar aangesloten zijn en er moet goed worden nagedacht over mobiele apparaten als Chromebooks of tablets.”

 

Wanneer de randvoorwaarden goed zijn, is er nog steeds een andere uitdaging:

“Veel scholen zijn al aan de slag gegaan met digitale geletterdheid en hebben onderwerpen als mediawijsheid of programmeren al ingevoerd, maar dit gebeurt vaak als initiatief van de leerkracht zelf. Als deze interesse heeft in ICT en het leuk vindt er mee aan de gang te gaan, leidt dit al snel tot een hogere betrokkenheid van de leerlingen. Als de leerkracht er echter weinig in ziet dan zie je dat digitale geletterdheid achterblijft.

Het is nu van belang om dit naar een hoger niveau te tillen en ik denk dat de directie van de school hier een belangrijke stap in kan zetten. Door het begeleiden van alle leerkrachten naar beter ICT-gebruik en het bijbrengen van essentiële ICT-basisvaardigheden kunnen al snel veel stappen gezet worden.”

"Digitale geletterdheid kan heel goed toegevoegd worden aan de huidige lessen, zoals bij rekenen of aardrijkskunde. Creatief nadenken over hoe dit gecombineerd ingezet kan worden werkt tijdbesparend en verhoogt de betrokkenheid van de leerlingen."
Snel aan de slag met digitale geletterdheid

Een belangrijke misvatting is dat het invoeren van digitale geletterdheid extra werk gaat opleveren voor de leerkrachten.

"Digitale geletterdheid kan heel goed toegevoegd worden aan de huidige lessen, zoals bij rekenen of aardrijkskunde. Creatief nadenken over hoe dit gecombineerd ingezet kan worden werkt tijdbesparend en verhoogt de betrokkenheid van de leerlingen. Praat ook zeker met andere leerkrachten over dit onderwerp om samen tot een goede combinatie te komen.”

In een eerder artikel spraken we al over Onderwijs2032 en het aankomende curriculum en daarin kwamen we al tot de conclusie dat digitale geletterdheid hier een grote rol in krijgt. Daarom moet er de komende jaren goed gekeken worden hoe dit ingepast gaat worden in het onderwijs en is de experimentele fase nu echt voorbij.

“Ik raad aan om zo snel mogelijk meer aandacht te besteden aan dit onderwerp en de docenten optimaal voor te bereiden. Dit kan ook digitaal aangepakt worden. Zo biedt FutureNL bijvoorbeeld al uitstekende, gratis lessen over digitale geletterdheid.”
Op zoek naar meer inspiratie?

Praten over onderwijs is een van de passies van Olivier. Hij komt dit graag eens op locatie doen. Of je nu op zoek bent naar een product demo, hulp bij een ICT-beleidsplan of vrijblijvend advies, Olivier komt graag een bakje koffie doen en praten over de mogelijkheden. Neem contact op om een afspraak te maken.

Advies nodig?

Maken digiborden onderdeel uit van het ICT-beleidsplan van jouw school in 2020? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend advies over de mogelijkheden.

TOP