Är DisplayHDR bra för spelbildskärmar?

BenQ
2020/02/27
DisplayHDR lever upp till tillverkarens påståenden om HDR-stöd genom att testa bildskärmens verkliga prestanda.

Absolut, eftersom standarden ger dig en tydlig indikation på HDR-prestanda. Många skärmar och tv-apparater hävdar HDR (högt dynamiskt område) men menar egentligen bara att de tar emot och behandlar HDR-data. De kanske inte har den tekniska förmågan att visa HDR fullt ut.

DisplayHDR släpptes av VESA, Video Electronics Standards Association, år 2017 som ett sätt att mäta HDR-prestanda och ge kunderna bättre insikt om HDR. Initiativet har stöd från många av världens ledande skärmtillverkare, inklusive (ljudet av en som blåser i sin egen trumpet) BenQ, förstås.

Innan vi fortsätter kan du läsa den här artikeln om du behöver en repetitionskurs om HDR kontra SDR, eller högt i stället för vanligt dynamiskt område. 

DisplayHDR lever upp till olika HDR-standarder

Det kan råda viss förvirring avseende DisplayHDR eftersom det inte är en HDR-standard i sig. DisplayHDR fungerar som ett riktmärke för att mäta maximal ljusstyrka hos LCD-/LED-skärmar och även verkliga svarta nivåer för OLED-skärmar. HDR-standarderna innefattar HDR10/HDR10+, HLG och Dolby Vision. Alla erbjuder en något annorlunda metod för att ge ett högt dynamiskt område åt bildskärmar och TV-apparater.

VESAs DisplayHDR blev till på grund av att ganska många produkter på marknaden hävdar HDR på ganska lösa grunder. Så när du ser DisplayHDR-certifikatet på en bildskärm från ett välrenommerat märke vet du att bildskärmen har testats och bevisats ha HDR-kapacitet. Så än en gång är DisplayHDR inte ett HDR-format, utan ett verktyg för att verifiera HDR-format och deras prestanda på en viss bildskärm.

Observera att vi sa bildskärm. Det beror på att DisplayHDR just nu gäller för PC-marknaden, det vill säga bildskärmar, inte TV-apparater. Det kan förstås fungera för TV-apparater eftersom tekniken i stort sett är densamma, men sådan användning skulle vara inofficiell. DisplayHDR gäller i skrivande stund för PC-bildskärmar. 

Olika prestanda när det gäller maximal ljusstyrka

Du kommer att se ikoner och text på bildskärmproduktsidor som visar DisplayHDR följt av 400, 500, 600 osv. Detta avser den maximala ljusstyrkan mätt i candela per kvadratmeter, eller cd/m2. Det motsvarar en lux, eller mängden ljus som ett genomsnittligt levande ljus ger ett utrymme på en kvadratmeter. En nit råkar vara detsamma, så en skärm med 400 cd/m2 har också en maximal ljusstyrka på 400 nits. För att kvalificera sig för DisplayHDR måste en bildskärm visa att den har en maximal ljusstyrka på 400 cd/m2. Vi säger maximal eftersom det finns en tolerans för variabilitet och fluktuationer, men den maximala ljusstyrkan måste kunna upprätthållas under långa användningsperioder om kunderna använder maximala inställningar.

VESA har för närvarande upp till DisplayHDR 1400, det vill säga en maximal ljusstyrka eller luminans på 1400 cd/m2. 400-nivån valdes eftersom det är där HDR blir märkbart och användbart. Allt som är lägre än 300 cd/m2 kan inte riktigt leverera äkta HDR även om det påstås göra det. Många äldre eller billigare bildskärmar har HDR i specifikationerna, men den faktiska maximala ljusstyrkan är i intervallet 200-300 cd/m2. Det är upp till 50 procent lägre än kraven för sann HDR. Sådana bildskärmar kan se lite bättre ut än helt HDR-fria modeller, men du kommer inte i närheten av att kunna dra full nytta av ett högt dynamiskt område. 

Det krävs mer än ljusstyrka för att kvalificera sig för DisplayHDR

Förutom maximal ljusstyrka, ska bildskärmar som kvalificerar sig för DisplayHDR 400 och högre stödja hela sRGB-färgskalan och ha minst 8 bitars färgdjup. Bra globalt dimningsstöd kontrolleras också för att säkerställa effektiv dynamisk kontrast. Den globala dimningen innebär att hela skärmen ändras mellan ljust och mörkt enhetligt och utan lokalt ljusare områden. Visst, mer avancerade bildskärmar har lokala dimningsområden som ändrar skärmens delar individuellt för en ännu mer imponerande bildkvalitet. Men för DisplayHDR fungerar god global dimningsförmåga som en riktmärke.

För DisplayHDR 500 till 1400, måste bildskärmar visa stöd för bred färgskala, eller WCG (wide color gamut). Till populära WCG-standarder hör Adobe RGB, DCI-P3 och P3. VESA-certifieringen kräver att bildskärmar med högre maximal ljusstyrka också åstadkommer bredare färgutrymmen för att säkerställa att luma (ljus) och kroma (färg) ökar hand i hand. Dessutom kräver nivåerna 500 till 1400 lokal dimning, medan DisplayHDR 400 accepterar global dimning.

Tekniskt sett kan en bildskärm med 1400 cd/m2 ha vanlig sRGB med global dimning. VESA/DisplayHDR anser det oacceptabelt eftersom dessa specifikationer skapar obalans i ljus-/färgekvationen och inte kan reagera med tillräcklig noggrannhet på kontrastförändringar, så ingen DisplayHDR-certifiering för den skärmen.  

Är DisplayHDR 400 tillräckligt för en spelbildskärm?

Det finns inget entydigt svar på det eftersom din preferens när det gäller ljusstyrka och kontrast bara är din egen. Med DisplayHDR 400 på en bildskärm vet du att HDR-innehåll kommer att presenteras för dig så som det avsåga, utan tvekan eller kompromisser. Högre nivåer av ljusstyrka eller maximal ljusstyrka innebär en starkare HDR-effekt, och huruvida du uppskattar det är helt och hållet upp till dig. Vissa tycker att extremt ljusa skärmar så småningom orsakar ögonpåfrestningar, medan andra njuter av dem timme ut och timme in. Det är väldigt individuellt.

Något som inte är subjektivt är att utan korrekt mätning och testning av VESA-godkända tillverkare, och utan åtminstone DisplayHDR 400, så vet du aldrig vad du verkligen får. Om en bildskärm inte klarar av RGB, 8 bitars och ljusstyrka på 400 cd/m2, så klarar den inte ens grundläggande HDR. 

Allt det där är bra, men behöver jag DisplayHDR när jag ska välja min nästa bildskärm?

Ja. Vi befinner oss utan tvivel i 4K- och HDR-eran, så det är helt på sin plats att det finns ordentliga riktlinjer och mätverktyg. Före DisplayHDR kunde mindre samvetsgranna tillverkare enkelt komma undan med vilka påståenden som helst, och konsumenterna hade en tendens att lita blint på dem. DisplayHDR använder vetenskapen till din fördel och ser till att HDR gör mer än att se bra ut på specifikationsbladet.

Eftersom alla bra bildskärmtillverkare har anslutit sig till VESAs DisplayHDR-initiativ finns det helt enkelt ingen anledning att inte insistera på certifieringen. Du vet att du får riktig, testad HDR-prestanda. Inget mer av att sitta framför en ny bildskärm och se ut som den tveksamma emojin, medan du undrar: ”Är det verkligen HDR eller inte?” Bara den sinnesfriden gör det värt det.

Sedan har du det växande stödet för HDR i alla applikationer. OS-skrivbord, grafikkortsdrivrutiner, givetvis spel och videoströmning, befintliga och definitivt kommande konsoler … listan kan göras lång. HDR är inte någon övergående trend, det är det nya normala. Du får starkare kontrast, verkligt ljus och mörk definition, mer detaljerade och livfulla färger och en totalt sett effektfull bild. Framöver kommer HDR bara att bli bättre så du måste se till att du betalar för den riktiga varan – så enkelt är det. 

Produktrekommendationer

EX2780Q

EX2780Q maximerar njutningen av det senaste HDR-spelinnehållet och utnyttjar 2K QHD IPS-panelen med HDRi och överlägsna audiovisuella funktioner för att ge en uppslukande spelupplevelse. EX2780Q har BenQ:s egenutvecklade HDRi-teknologi, plus 144Hz och FreeSync, för att ta din spelglädje till nästa nivå.

Var den här artikeln hjälpsam?

Ja Nej

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på våra produktlanseringar, kommande nyheter och exklusiva förmåner.

Prenumerera
TOP