Varför återges färger olika på olika enheter?

2018/04/16

Låt oss titta på de fyra fotona som visas nedan. Vart och ett av fotona visas på fyra olika skärmar. Observera hur olika färgerna ser ut på skärmarna. Innan färghantering har genomförts på de fyra enheterna syns synliga färgskillnader på grund av olika maskinvaruteknik och färginställningar. De förvalda färginställningarna, exempelvis färgtemperatur, mättnad och kontrast, tillgodoser i allmänhet färgbehoven vid normal användning. Men för kommersiella tryckerier samt för frilansare och proffs vars arbete kräver färgnoggrannhet blir färghantering en väsentlig del av arbetsflödet.​

LCD-skärmar av samma modell uppvisar också färgskillnader på grund av avvikelser i bakgrundsbelysningsmodulerna och färgfiltren. Kalibrering kan minska färgskillnaderna mellan skärmarna.

Nedan visas enheter som använder olika färgsystem för att producera färger. Optiska enheter använder additiv färgblandning medan utskriftsenheter använder subtraktiv färgblandning.

1.Optiska ingångsenheter: kameror, skannrar

2.Optiska utgångsenheter: monitorer, projektorer

3.Utskriftsenhet: skrivare

Additiv färg

Enligt additiv färgteori framställs färger genom att blanda ljus, mer specifikt rött, grönt och blått ljus. Dessa tre färger kallas för grundfärgerna för additiv färgmodell. Övriga färger kan framställas genom att blanda olika mängder rött, grönt och blått ljus för att skapa sekundära färger: cyan, magenta och gult. Genom att blanda rött och grönt ljus får man gult ljus. Överlappningen mellan grönt och blått ger cyan. Genom att kombinera blått ljus och rött ljus erhålls magenta. När alla tre grundfärger adderas skapas vitt ljus.

Det vanligaste RGB-färgutrymmet använder den additiva färgmodellen där rött, grönt och blått ljus blandas i olika mängder för att skapa ett brett spektrum med färger.

Subtraktiv färg

I det subtraktiva färgsystemet framställs färger genom att blanda färgämnen. Ljus med vissa färger absorberas av (subtraheras från) färgämnet, medan andra reflekteras och ses av betraktaren. De subtraktiva grundfärgerna är cyan (C), magenta (M) och gult (Y). Om vi blandar gult och cyan får vi grönt; blandar vi gult och magenta får vi rött; och kombinerar vi magenta och cyan får vi blått. Teoretiskt sett skulle kombinationen av alla tre grundfärgerna ge oss svart, men i verkligheten är resultatet mörkbrunt. Därför läggs en fjärde färg, svart (K), till färgtrycket för att kompensera för den imperfekta färg som skapas utifrån den grundfärgstrion.

Denna subtraktiva färgmodell kallas CMYK-färgutrymmet och består av cyan (C), magenta (M), gult (Y) och svart (K).

Var den här artikeln hjälpsam?

Ja Nej

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på våra produktlanseringar, kommande nyheter och exklusiva förmåner.

Prenumerera
TOP