Home ICT in het onderwijs: de 5 belangrijkste trends

ICT in het onderwijs. We willen en kunnen niet meer zonder. Toch brengen al die mooie nieuwe tools ook uitdagingen met zich mee. Waar lopen scholen in het basisonderwijs het meest tegen aan? Hoe zorg je dat je bijblijft, maar ook ongehinderd verder kunt werken? Waar moet je op letten in je ICT-beleidsplan? Lees onderstaande trends met betrekking tot digitalisering van het basisonderwijs voor het antwoord op deze vraagstukken.

ICT trend 1: De gezondheid van de leerling voorop

De toenemende digitalisering van het basisonderwijs heeft als aanwijsbaar nadeel dat leerlingen steeds meer en steeds vroeger blootgesteld worden aan beeldschermen, iets waar niet elke ouder enthousiast van wordt. Bijziendheid neemt toe en de effecten van blauw licht zijn allerminst wenselijk. Gelukkig is ICT in het onderwijs al dusdanig vergevorderd dat het wel degelijk mogelijk is om gebruik te maken van verantwoorde oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan touchscreens uitgerust met filters voor schadelijk blauw licht, een coating die bacteriën doodt en digiborden die dankzij anti-knipper technologie de leerlingen meer rust geven.

ICT trend 2: Het gemak van wireless

Om het klaslokaal een netter imago te geven wordt steeds vaker de keuze gemaakt voor draadloze oplossingen. De meeste storingen en uitval van apparatuur worden namelijk veroorzaakt door kapotte bekabeling. De infrastructuur moet hier echter wel op ingericht worden want ondanks dat Nederland een van de beste netwerkinfrastructuren ter wereld heeft, is er wel degelijk sprake van geografische ongelijkheid. Ook zijn de eisen voor ICT in het onderwijs hoger dan voor veel andere toepassingen, Klaslokalen met meer dan dertig personen kunnen snel je WiFi punt overbelasten, aangezien er zeer veel gebruikers gelijktijdig gebruik maken van het wireless netwerk. Nog maar te zwijgen over alle WiFi-blokkades zoals metalen archiefkasten, dikke muren en de magnetron. De ICT-afdeling dient dan ook een realistische inschatting te doen van de benodigdheden alvorens over te gaan tot aanschaf.

ICT trend 3: Werken in de cloud

Het gebruik van toepassingen en de opslag van bijbehorende gegevens of producten op het internet ofwel in de cloud hebben de laatste jaren een grote vlucht genomen. Software en digitale whiteboards voor het basisonderwijs werken soms zelfs enkel met een internetverbinding. Het is daarom cruciaal dat de gehele infrastructuur erop ingericht is om altijd online te zijn en er gebruikt wordt gemaakt van de juiste diensten. Om de druk op de ICT-afdeling te verminderen wordt er ook steeds meer uitbesteed, waarbij de keuze tussen Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) en Infrastructure as a Service (IaaS) weloverwogen dient te zijn.

ICT trend 4: De digitale boekentas

Een van de meest in het oog springende resultaten van de digitalisering in het onderwijs is de mate waarin gebruik wordt gemaakt van devices als tablets en laptops in de klas. Deze zijn van onschatbare waarde in het klaslokaal aangezien het digitale leermateriaal hierop draait. Dit brengt echter ook de nodige vraagstukken met zich mee: laptop of tablet? Hoe beheer ik alle apparaten op een efficiënte wijze? Laten we BYOD toe op onze school en hoe richten we dit in? Hoe ziet het totale kostenplaatje er uit? Al deze vragen dienen goed overwogen te worden om ICT in het basisonderwijs dusdanig te gebruiken zodat dit een hoog rendement oplevert.

ICT trend 5: Alles onder controle!

De toename van digitale leermiddelen brengt nog een extra uitdaging met zich mee: hoe beheren we al deze apparaten? Zelfs een relatief kleine school met 8 klaslokalen en 20 leerlingen per klas zal al snel 8 touchscreens en 100 tot 160 tablets of laptops hebben. Het is onbegonnen werk om al deze producten handmatig te beheren en dit onderstreept het belang van goede management software. Door gebruik te maken van device management software kunnen alle apparaten gelijktijdig vanuit 1 locatie beheerd worden en ook touchscreens hebben dergelijke toepassingen voor handen zoals bijvoorbeeld voorgeïnstalleerde versies van Teamviewer. Dergelijke ICT-oplossingen in het onderwijs zijn noodzakelijk om de digitalisering goed aan te pakken.

                                                                                                                                                                                                                                        

Het belang van ICT in het onderwijs, en dus ook de ICT-afdeling, is de afgelopen tien jaar exponentieel toegenomen. Blijf daarom onderzoek doen om nieuwe, frisse ideeën op te doen en goed op de hoogte te zijn van uitdagingen en oplossingen.

 
Advies nodig?

Maken digiborden onderdeel uit van het ICT-beleidsplan van jouw school in 2020? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend advies over de mogelijkheden.

TOP