Process för soft proof i Photoshop för att skriva ut med konsekventa färger

Glyn Dewis
2018/01/02

Skönhets-, porträttfotograf/Storbritannien

Glyn Dewis är fotograf, författare och lärare som för närvarande är baserad utanför Oxford i Storbritannien.

Soft proof i Photoshop

Nu när vi har gått igenom soft proof-processen med i Lightroom, kommer här en snabb titt på hur vi kan göra detsamma i Photoshop.

Steg 1:

Med en bild öppen i Photoshop som du redan har retuscherat och nu vill skicka för tryck går du till IMAGE > DUPLICATE, och i dialogrutan ger du denna kopia ett namn, något i stil med PROOF-KOPIA, så att du vet vilken som är den soft proof-version du kommer att arbeta med.

När detta är gjort ska vi ställa in skärmen så att vi har originalbilden till vänster och proof-kopian till höger, precis som vi gjorde i Lightroom. För att göra detta klickar du på fliken i den ursprungliga bilden och går sedan till WINDOW > ARRANGE > 2 UP VERTICAL (figur 13).

Nu har vi alltså originalet till vänster och proof-kopian till höger (figur 14)

Steg 2:

Gå nu till VIEW > PROOF SET UP > CUSTOM (bild 15)

Det är här du kommer att se alla ICC-profiler som du har installerat plus en uppsättning andra profiler, t.ex. profiler som skapats när du kalibrerade din bildskärm, etc. Allt vi behöver göra nu är att välja den relevanta ICC-profilen för det papper/medium vi vill att vår bild ska tryckas på, och processen är precis densamma som den jag tidigare förklarade för Lightroom. Den enda skillnaden är att du den här gången kan använda samtliga funktioner i Photoshop för att få Proof-kopian till höger att överensstämma med originalbilden (före) till vänster.

När du har gjort det behöver du bara spara den och sedan ladda upp den till ditt önskade tryckerilabb.

Frågor och svar

Det var egentligen soft proof i ett nötskal samt processen (i Lightroom) som jag utför och som alltid ger mig resultat som jag är otroligt nöjd med.

När jag gick igenom den här processen under en LIVE-sändning på min YouTube-kanal fick jag ganska många frågor i chattrummet, så jag tänkte att jag skulle ta med de vanligaste samt de svar jag gav här:

Fråga 1: Lägger du till extra skärpa i arbetsflödet?

Om du har sett någon av mina retuscheringsvideor, har du sett att jag selektivt lägger till skärpa över bilden för att rikta tittarens blick och skapa extra djup och dimensioner. Men jag lägger även till extra skärpa på hela bilden när jag exporterar den från Lightroom innan jag skickar iväg den för utskrift. I Lightroom finns tre processer för ytterligare skärpa vid export: låg, standard och hög. Vilken jag använder beror på det medium som bilden ska skrivas ut på, men som regel gäller följande: Kanvas skulle vara hög, papper med vanlig lyster skulle vara medium, och metall/aluminium skulle vara låg.

Fråga 2: Exporterar du bilder till sRGB innan du skickar dem till laboratoriet?

Kort sagt: nej. De skrivare jag använder är Loxley Colour, och de kan skriva ut i Adobe RGB. Så när jag fotar i Adobe RGB och redigerar i Lightroom och Photoshop i Adobe RGB, så håller jag mig till detsamma för utskrift. För mig är det logiskt att hålla allt konsekvent när det gäller färg och tryck.

Fråga 3: Det finns något alternativ för gratis färgkorrigering när jag beställer utskrifter från labbet. Ska jag använda detta också?

Absolut, till 100 procent … NEJ! Om du har kalibrerat din bildskärm och utfört soft proof, så välj definitivt inte färgkorrigering av labbet också. Du har gjort allt du kan för att garantera ett bra tryck. Om du väljer det här kommer du att tillföra osäkerhet och krångla till det hela.

Fråga 4: Finns det en säker/allmän ICC-profil att använda om min kund ska skriva ut bilderna själv?

Återigen är det korta svaret nej. ICC-profiler skapas av tillverkare för specifika kombinationer av papper och skrivare och tillhandahålls även av de flesta labb för det papper de använder. Om du inte vet vad de ska använda bör du enligt min mening inte använda någon ICC-profil.

Fråga 5: Jag har installerat en ICC-profil, men alternativet att simulera papper och bläck är inaktiverat. Varför det?

Alla ICC-profiler har inte skapats lika, och med det menar jag att inte alla ICC-profiler innehåller funktionen Simulera papper and bläck.

Fråga 6: Om du skickar många bildfiler till labbet för att skrivas ut på en mängd olika medier, hur vet då Loxley?

Det här handlar helt och hållet om hur jag döper filerna innan jag skickar iväg dem. Till exempel skulle ett filnamn kunna skapas så här: namn_storlek_profil/papper som skulle se ut så här: brian_24x16_LoxleyColour-Alumini

Med tanke på att Loxley Colour endast tar emot den fil jag vill skriva ut, så fungerar den här sortens märkning bara som hjälp att komma ihåg storleken på mallen samt det papper/medium som ska väljas.

Läs mer om färgnoggrannhet

Var den här artikeln hjälpsam?

Ja Nej

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på våra produktlanseringar, kommande nyheter och exklusiva förmåner.

Prenumerera
TOP